Highland Games Historie

Zo’n 4000 jaar geleden gebeurde het in Schotland…. De Pickten, voorouders van de Schotten, hielden een TAINGEL, de grote najaarsjacht, waar een aantal clans (families) aan meededen. Ze vormden in de bergen een grote cirkel en met fakkels en geschreeuw joegen ze de dieren, die binnen deze kilometers grote cirkel zaten naar een afgesloten kloof. Wanneer de dieren ingesloten waren begon de slachting.

Na afloop werd met alle families tesamen de buik vol gegeten en begonnen spontaan de krachtsporten. Zo rond 100 jaar voor Christus kwamen de Kelten naar Schotland en door vermenging van Pickten en Kelten werden deze spelen groter en meer uitgebreid. Deze bestonden toen al uit steen gooien (kogelstoten), slingeren met een steen aan een slinger en boomstam werpen.

De sterksten van elk onderdeel werden de lijfwachten of assistenten van de chieftain, de leider van de clan. Tegenwoordig zouden wij dit bodyguards noemen. Heden ten dage zijn er in Schotland zo’n 200 Highland Games per jaar, waar kerels uit de hele wereld hun krachten meten. Highland Games zijn een sociaal Schots treffen waar ook tienduizenden toeristen naar komen kijken. De meest bekende is de koninklijke Braemar Highland Game, waar de Britse Koninklijke Familie bij aanwezig is met zo een 30.000 toeschouwers.

Ook buiten Schotland hebben Schotten deze traditie in stand gehouden. Zo zijn er bijvoorbeeld in andere landen, zoals Amerika, Canada, Nieuw Zeeland, Australië, Japan, Indonesië en diverse Afrikaanse landen Highland
Games.

De grootste Highland Game wordt gehouden in Pleasanton Amerika met zo'n 60.000 toeschouwers en is het een volwaardige sport geworden waarin wereldwijd al vele professionals actief zijn en waar de populariteit en professionaliteit elk jaar toeneemt. Ook Nederland en België hebben al meerdere semi-professionele atleten die in binnen -en buitenland actief zijn. De Nederland-Belgische competitie heeft dan ook in Europa een goede reputatie verworven de laatste jaren.