Highland Games Verslag WHG

Tijdens onze vakantie liepen wij op 25 juli in Callander Wout Zijlstra met een collega tegen het lijf. Wout gaf aan dat hij zaterdags ging deelnemen aan de World highlandgames en zijn collega, de Pool Marius Pudianowsky, aan het strong man grandprix event. Marius is momenteel de sterkste man van de wereld. Mijn vrouw even op de foto gezet tussen deze twee giganten, hetgeen haar een zeer veilig gevoel gaf. De kwaliteit(en) van de deelnemers wilden wij zaterdags wel aanschouwen, en tijdens je vakantie als Groninger, een Friese collega aanmoedigen is natuurlijk nooit weg. De zaterdag begon met een regenbui, maar later werd het weer voor Schotse begrippen goed. Na opening door een pipe band en het voorstellen van alle deelnemers, steeg bij de naam van Wout veel applaus op. Het 1e onderdeel – shot put – is kogelstoten met een kei, werd uiteindelijk gewonnen door Wout.

Het 2e onderdeel was – weight for distance – het slingeren van een stalen kogel aan een ketting. Hier bevocht Wout een prima 2e plaats. Toen kwam het 3e onderdeel – throwing the hammer – een kogel aan een stok wat een 3e plaats opleverde.

Dat dit onderdeel bijna “bonuspunten” opleverde bleek bij een collega deelnemer want bijna werd de presentator door de kogel geraakt. Op naar het 4e onderdeel – Tossing the Caber – een houten paal van ruim 6 meter rechtstandig omhoog houden rennen en wegwerpen waarbij de paal als door een uurwerk rond moet draaien. Alleen Wout gelukte dit dus een dik verdiende 1e plaats op dit onderdeel.

Het 5e en laatste onderdeel is een favoriet onderdeel van Wout n.l. – 56 lbs for height – een klomp ijzer met 1 hand over een dwarsligger gooien. Volgens mij heeft Wout dit binnen de RVV ook al eens gedemonstreerd. Zelfverzekerd sloeg Wout een paar beurten over en liet zijn collega’s even spelen. Toen er nog twee aan het gooien waren ging Wout de ring in. Het gewichtje vloog als een Friese koek over de ligger. De reacties uit het publiek waren kostelijk. Uiteindelijk werd Wout met afstand winnaar op dit onderdeel.

Uit de strongman competitie wilde een deelnemer uit de Ukraïne, Vassili Virastjiek dit stukje speelgoed ook wel even uitproberen en gooide hem over dezelfde hoogte als Wout, echter buiten mededinging. Toen werd de lat op een nieuwe wereldrecord hoogte gelegd. Eerst Vassili, en ja hoor in één worp over de nieuwe hoogte. Wout kwam als door een wesp gestoken de ring in greep het blok ijzer vast en onder aanmoediging van het publiek in één worp over de nieuwe wereldrecordhoogte.

Na een prachtig sportspektakel werd Wout als overwinnaar uitgeroepen en behangen met een lint, schild en zwaard waarmee hij als aanvoerder voor het duel van zondag moest aantreden. Hier konden wij niet meer bij zijn, maar ik heb ondertussen van Wout vernomen dat hij ook zondags heeft gewonnen en de woensdag daarop in Killin ook weer.

Er is dus super kwaliteit geleverd door Wout en zijn collega’s. Wout mede namens Trijn nogmaals bedankt, het was een prachtig sport(ief) spektakel.

Aldert Nienhuis.